Opleiding

Instroom opleidingen:

Heb je een VMBO diploma Theoretische leerweg, Gemengde leerweg of Kaderberoepsgerichte Leerweg? Dan kun je instromen op BBL niveau 3 Allround Verspaner.

Heb je een andere vooropleiding en/of heb je al enige jaren werkervaring, neem dan contact op met de BVT om te bespreken of je eventueel kunt instromen. 

Basis- en Vakopleidingen:
Het praktijkgedeelte en de theorie die bij de opleiding hoort vindt plaats in een goed en modern ingerichte werkplaats. De werkplaats is voorzien van de nieuwste machines en gereedschappen. Deze werkplaats voldoet aan de modernste opleiding eisen. De praktijk wordt uitgevoerd onder begeleiding van goed opgeleide en praktisch ingestelde praktijkopleiders. De theoretische begeleiding en coachen wordt door docenten van de BVT en begeleider van het OBM verzorgd. Er wordt met beroepstaken gewerkt. De theorie direct aan de praktijk gekoppeld. Twee dagen in de week werk je aan je opleiding in het praktijkcentrum. Drie dagen ben je aan het werk bij een lidbedrijf om het geleerde toe te passen.

Tijdens de opleiding wordt ook aandacht besteed aan Duits, Veilig werken en normen en waarden binnen het bedrijfsleven.

Verspaner 
Als Verspaner kun je werk vinden bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek. Dit kunnen grote of kleine bedrijven zijn die aan de hand van verspaningstechnieken verschillende producten maken uit staal, aluminium of kunststof. Denk aan een mechanische- of onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of aan bedrijven binnen de vliegtuig-, auto- of computerindustrie. Verspanen is het vormgeven van materialen door het verwijderen of omvormen totdat de gewenste vorm bereikt is. Als conventioneel verspaner bewerk je handmatig materialen door middel van een draai- of freesbank. Als CNC-verpaner pas je verschillende verspanende bewerkingen toe met (computergestuurde) machines. Je werkt met bestaande programma's of programma's op basis van sjablonen of menu's. De werktekening vormt de basis van je werk. Hiermee ga je aan de slag totdat je het product hebt dat de opdrachtgever voor oog had. Je verspaant producten zoals assen van auto's of van scheepsmachines, flenzen (afsluitingen), delen van machines, motoren, etc. Tijdens en na afloop van de opdracht controleer je je eigen werk. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk, maar je werkt vaak voor een leidinggevende.

Als verspaner werk je bij een onderhoudswerkplaats, reparatiewerkplaats of een fabriek waar ze gereedschap maken. Je houdt je bezig met verspanende machines zoals een freesbank of draaibank, om onderdelen van metaal te maken. Bijvoorbeeld tandwielen, vliegtuigonderdelen en machinebouwonderdelen. Meestal krijg je een opdracht met een werktekening. Je moet zelf beitels uitkiezen en de machine instellen. Je moet rekening houden met afwijkingen. Daarnaast moet je afvalmateriaal afvoeren en de machines onderhouden. Als verspaner moet je technisch en ruimtelijk inzicht hebben zodat je werktekeningen kunt lezen en begrijpt. Je moet nauwkeurig kunnen werken zodat er weinig materiaal verloren gaat. Daarnaast moet je handig zijn en geconcentreerd kunnen werken. Tijdens deze opleiding krijg je les in onder andere materialenkennis, werktuigbouwkundige vakken en bedrijfsleer. Ook leer je hoe je een technische werktekening kunt gebruiken. 

Allround verspaner
Een apparaat, machine, auto of vliegtuig bestaat uit onderdelen van staal, gietijzer of kunststof. Als verspaner maak jij maak die onderdelen door het materiaal te slijpen, zagen, frezen of draaien. Dat gebeurt met een computergestuurde (CNC) draai- of freesbank, in de werkplaats bij een onderhouds- of productiebedrijf . Het bedenken, schrijven en installeren van de programma's, het controleren van de resultaten horen bij je taak. Je werkt zelfstandig, maar overlegt en werkt ook samen met collega's. Abstract en oplossingsgericht denkvermogen en een goed ruimtelijk, technisch en procesmatig inzicht: dat zijn jouw kwaliteiten. Je bent sociaal, ordelijk en nauwkeurig en kwaliteit, veiligheid en het milieu vind je belangrijk. Je kunt lange tijd goed, geconcentreerd en heel precies onder tijdsdruk werken.

Wat leer je tijdens de opleiding

  • CNC draaien, frezen
  • tekening lezen
  • materialenkennis

Een allround verspaner kan werken met alle draaibanken en freesmachines, soms handbediend, meestal volautomatisch ( CNC verspaning ). Je leert werken met software en computers, waarbij je leert een CNC draai / freesbank te programmeren, zodat je allerlei producten kunt maken voor de industrie. Je kunt goed zelfstandig, systematisch en nauwkeurig werken. Je kunt problemen analyseren en oplossen. Je levert hoogwaardig vakwerk. Tijdens deze opleiding krijg je materiaalkennis, werken met software programma's, bedrijfsleer, rekenen, taal, beroepshouding. Niveau 3 - BBL - 2 jaar

how it's made