Nieuws

Pilot om tekort aan vakmensen in Drenthe, Friesland en Groningen op te lossen kent succesvolle start

30 werkzoekenden per jaar worden opgeleid tot verspaner in metaalindustrie

Emmen, 28 juni 2017

Op 4 mei startte in Emmen een versnelde opleiding tot CNC operator die werkzoekenden in acht weken tijd opleidt tot CNC-frezers en -draaiers. De eerste 6 werkzoekende deelnemers zijn inmiddels geslaagd en kunnen direct aan de slag bij bedrijven in de regio.

Voor werkzoekenden is het een ultieme kans. Dit is een technisch hoogwaardig beroep, waarin je dankzij de meest geavanceerde computertechnieken - nauwkeurig tot de 1000e millimeter - voorwerpen kunt snijden uit metaal op moderne CNC machines. De speciale scholingsroute hiervoor is een gezamenlijk initiatief van Randstad, opleider ‘Verder in Techniek’, UWV, Bedrijfsvakschool techniek en Drenthe College.

95% schoolt succesvol om

Nieuw is het concept echter niet. Dit verkorte scholingstraject van opleider ‘Verder in Techniek’ is namelijk komen overwaaien uit de Achterhoek, waar het uitstroompercentage van deelnemers naar werk boven de 95% ligt. Zo zijn er tot dusver 120 personen tot CNC-verspaner opgeleid, waarvan er momenteel 110 werkzaam zijn in de metaalsector. Dit succes vormde voor Randstad Techniek aanleiding om het opleidingstraject landelijk te omarmen en een variant daarvan op te starten in de noordelijke provincies. De opleidingslocatie ligt in Emmen bij het Drenthe College.

Intensieve leerperiode naar nieuw werk

Het traject bestaat zowel uit een theoretisch gedeelte als een stage. ’Een deelnemer begint met acht weken school’, zo vertelt Peter Holtslag directeur van ‘Verder in techniek’. Volgens hem is de opleiding vrij intensief: ‘In die periode zitten de deelnemers veertig uur per week in de schoolbanken. Daarna gaan ze acht weken stagelopen bij één van de bij ons aangesloten werkgevers in de sector metaaltechniek. Na afronding van die stage worden zij voor een periode door Randstad bij de werkgever gedetacheerd, waarna deze kan besluiten om hen een dienstverband aan te bieden.’ Het roer om

Het succes van dit leerconcept is mede te danken aan de veeleisende voorselectie op zofenaamde soft skills zoals ruimtelijk inzicht en nauwkeurigheid. Kandidaten die deelnemen aan dit intensieve traject verdienen groot respect. Zij durven het aan in een nieuwe wereld te stappen en het roer om te gooien. Met de soft skills ga je werk doen dat bij je past. Daar wordt je gewoon blij van.

Snel aan de slag

Dat de opgestarte pilot een succes is blijkt uit de snelle plaatsing van alle deelnemende studenten. De oudste deelnemer is nota bene 57 jaar, hij begint maandag aan een nieuwe baan. Een volgende sessie bij het Drenthe College is al gepland. Eind september zullen 8 nieuwe kandidaten kans op werk krijgen in de metaalsector. Randstad Techniek denkt 30 CNC-verspaners per jaar op te kunnen leiden in Emmen en te kunnen plaatsen bij bedrijven in de regio. 

De opleiding wordt gegeven in de Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe aan de Anna Pauwlonalaan te Emmen (in het gebouw bij het Drenthe College)..

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

2017 Er is onlangs door het UWV een mooi stuk over ons initiatief geplaatst op de pagina van “techniekpact”. Deze opleiding vindt plaats in samenwerking met de BVT.

http://www.techniekpact.nl/cases/binnen-zestien-weken-naar-een-toekomst-als-cncverspaneroperator

 

Juni-2015 Foto's bezoek leerlingen aan Bielefeld Duitsland (Betriebsausstellung). Het was een leerzame en geslaagde dag.

 

19 januari 2015-Voorlichting opleiding Allround Verspaner nieuwe instroom leerlingen 

7 november 2014-PVDA-kamerlid Tanja Jadnanansing heeft een bezoek gebracht aan de BVT

how it's made